Ethno Arctic 2021 i Målselv: - Et enormt utbytte for unge musikere
Det sier prosjektleder Mete Seymen etter den første musikkleiren i et arktisk område i Ethno Norways historie. Leiren, som ble arrangert mellom 8. og 15. august i år, samlet over 22 musikere fra 16 ulike nasjoner til en uke med utveksling av ulike nasjoners tradisjonsmusikk og musikkultur.
Sunniva Katrine Bornøy
I løpet av leiren observerte Seymen viktigheten av å ha et slikt prosjekt i musikkmiljøet i Norge. Utbyttet er enormt, spesielt for de unge musikerne.
- Her får deltakerne utviklet sine musikalske ferdigheter samtidig som de lærer om andre musikalske kulturer og tradisjoner.
En uke med tradisjonsrik musikk- og kulturutveksling
Ethno Arctic var tenkt som et musikalsk møte mellom tradisjoner og generasjoner. Og det ble det virkelig. Lokalavisa Nye Troms kunne melde om at «Ethno Arctic leverte fyrverkeri på scenen». Da er det ikke vanskelig å se for seg at ukesoppholdet tjente formålet. Det at de deler musikken fra hjemlandet sitt med hverandre og skaper nye verk sammen gjør dette konseptet helt unikt. Etter seks dager med workshops og jam sessions hvor deltakerne på leiren lærte hverandre tradisjonsmusikk fra sitt hjemland, kumulerte det hele i en storslått konsert lørdag 14. august. Deltakerne, i samarbeid med Håvard Enstad og Johanna-Adele Jüssi som kunstneriske ledere, utviklet et repertoar som resulterte i en times konsert. Repertoaret var fargerikt og mangfoldig, med musikk fra blant annet Sápmi, Tyrkia, Albania, Grønland, Serbia, Syria, Brasil, Finland, Sverige og Norge.
Imponerende levert
Det var ingen av deltakerne som hadde spilt sammen tidligere – noe som imponerte publikum enda mer under avslutningskonserten. Det ble blant annet fremført kjærlighetssanger på syrisk, tyrkisk og grønlandsk, det var beatboxing, saxofon-solo og armensk sang, og den kjente norske Målselvhallingen ble fremført som joik. Den fullsatte salen responderte etter konsertslutt med trampeklapp da artistene var ferdige. De ønsket da capo (gjentakelse), og artistene kjørte friskt på med en låt som var satt sammen under en jam session kvelden før. Én etter én forlot de scenen mens de fortsatte å spille på instrumentene sine.
Deltakere med lang og kort vei til Ethno Arctic
Perkusjonisten Eduardo Henrique Scaramuzza, opprinnelig fra Brasil og bosatt i Stavanger, var en av årets deltakere. Han er en ekte Ethno-veteran og var med på sin første leir i 2015 i Sverige. Dette var hans tiende leir.
- For meg har Ethno vært et trygt sted for å møte nye mennesker og lære av hverandre. Leiren har fått meg til å innse hvordan jeg ønsker å lage musikk og hvor inspirerende det er å lære andre om min kultur og å få lære fra andre om deres tradisjoner, sier Scaramuzza.
Fløytisten Jimi Apetrea kom den korte veien fra Sverige for å være med på leir. Han fikk vite om Ethno fra en av lærerne på folkehøyskolen han går på.
– Han fortalte meg at mennesker fra hele verden kommer sammen i en uke og spiller sammen. Det hørtes perfekt ut for meg, forteller han.
Sterke musikalske ressurser
Ethno Arctic hadde med seg en rekke samarbeidspartnere. Kalottspelfestivalen var en av de fremste, sammen med Folkemusikk Nord. Nordisk kulturkontakt og Kulturrådet ga økonomisk støtte til gjennomføring.
Med seg på laget hadde leiren to kunstneriske ledere: Håvard Enstad og Johanna-Adele Jüssi. Enstad er utdannet klassisk pianist og har drevet med folkemusikk og verdensmusikk helt siden han var med på Ethno i Sverige som 20-åring. Jüssi er fra Estland og har en mastergrad i nordisk folkemusikk og en bachelor i estisk felemusikk. Johanna-Adele har også vært med som deltaker på Ethno tidligere, og finner mye inspirasjon og glede i å dele den musikalske gnisten med andre.
Prosjektleder Mete Seymen har det siste året jobbet hardt og målrettet mot uken i august. Han har tatt av seg alt fra lokasjon til rekruttering av deltakere og faglig innhold. Om Ethno Arctic 2021 sier han:
- Det var en fargerik og inspirerende uke. Det kulturelle og musikalske mangfoldet på leiren skapte en fantastisk atmosfære.
Ethno-leir i 30 land
Ethno Arctic er en del av det internasjonale Ethno-nettverket som har samlet musikere på til sammen 30 forskjellige Ethno-camper rundt omkring i verden. Ethno Norway ble for første gang arrangert i Norge i 2014, men norske musikere har vært deltakere på andre camper i alle år. Ethno Norway er et prosjekt under JM Norway, den norske seksjonen av Jeunesses Musicales International (JMI), verdens største musikk- og kulturnettverk for barn og ungdom. Årlig arrangeres det Ethno-leire i over 30 ulike land.
- Neste år vil det bli helt andre deltakere, og et helt annet repertoar, avslutter mentor og kunstnerisk leder Håvard Enstad.